dinsdag 15 april 2014

Big trouble in little Marnaves

Tja, de titel van deze post zegt het al, er is hier iets goed mis.

Niet met ons persoonlijk hoor, maar het raakt ons ergens wel. Het is allemaal begonnen een maandje geleden, met de gemeenteraardsverkiezingen. Ik heb er hier zelfs melding van gemaakt, het was appeltje-eitje, er stonden zeven kandidaten op de lijst en we hadden ook zeven kandidaten nodig. Hoe moeilijk kan het zijn.

Het was ook niet moeilijk, totdat de burgemeester moest worden gekozen in de eerste gemeenteraardsvergadering na de verkiezingen. Ook dat had een appeltje-eitje moeten zijn ... maar het werd anders, zo anders dat nu tout-Marnaves op zijn kop staat. Ja echt, dit verzin je niet.

Het zit zo. De zittende burgemeester wilde enkel op de lijst staan als hij de garantie kreeg van de overige zes kandidaten dat hij herkozen zou worden als burgemeester voor de komende zes jaar. Daar had iedereen in toegestemd tot ... juist ja ... tot die bewuste dag dat ze de burgemeester kozen. Er stond een dame op die verkondigde zich kandidaat te stellen. Bleek dat drie van de zeven haar nog steunden ook en ze dus zomaar de sjerp binnenhaalde. Dit tot grote woede van de zittende burgemeester, die opstapte, de twee raadsleden die vóór hem hadden gestemd meenemend.

Tja, ergens nog wel enigszins begrijpelijk. Dit was natuurlijk wel een beetje een laffe daad. Ik kan me heel goed voorstellen dat hij zich verraden voelde. Maar of dit nu in het voordeel is van ons dorp allemaal, ik vraag het me af.

Maar als je denkt dat het hierbij blijft dan heb je het goed mis. De misère begint pas. Er worden brieven uitgestuurd naar alle inwoners. Van de vorige burgemeester, hoe laf en onbetrouwbaar "die vier" wel niet zijn. Maar ook van de nieuwe burgemeester (op officieel briefpapier van de mairie), hoe gemeen "die drie" wel niet zijn, met name uiteraard de vertrekkende burgemeester.


Kortom, er wordt flink met modder gegooid. Jammer, heel jammer. Ik geloof dat dit "politiek" heet. We gaan ons er verre van houden, of allicht, dat gaan we proberen. Een schisma binnen een gemeente met een goeie 70 inwoners is geen pretje, daar wint niemand bij. Maar één ding is duidelijk, er komt nog een woelige tijd aan voor ons Marnaves.

Politiek ... if you can't stand the heat, get out of the kitchen.

Geen opmerkingen: