woensdag 9 december 2015

Contrôle de fosse septique

Toen we ons huis kochten en bij de notaris zaten voor de noodzakelijke handtekeningen wisten we al van het bestaan van de septic tank. De dag ervoor hadden we namelijk voor het eerst de toenmalige eigenaren ontmoet die ons wegwijs zouden maken op Les Fontanelles. Ze vertelden in ongeveer 5 seconden en met wilde gebaren waar de septic tank zich ongeveer bevond en weg waren ze. Die tank hebben we na veel zoeken uiteindelijk een jaar later gevonden onder de wilde braamstruiken.


We waren ons er van bewust dat een nieuwe eigenaar verplicht is om de tank op orde te brengen volgens de geldende normen. Er werd ons bezworen dat de tank ook aan alle eisen voldeed en dat we niets hoefden te doen. Op zich was dat wel correct. Alle afvalwater komt netjes in de tank terecht, het keukenwater gaat eerst via een vetput. We hebben zelf in de loop der jaren badkamers en extra afvoeren aangelegd, dus we hebben wel een idee hoe het in elkaar zit.

Frankrijk is sinds een paar jaar bezig om alle privé-installaties aan een inspectie te onderwerpen. Geen overbodige luxe als je weet dat op het platteland zowat iedereen er zelf voor moet zorgen dat het afvalwater verwerkt wordt en dat in de oude huizen vaak alleen het water van het toilet in een put terecht komt en de rest gewoon achter het huis in de sloot wordt geloosd. Of erger, zelfs het toiletwater met inhoud en al in de sloot belandt.

Vandaag kregen wij onze controle. Na alles bekeken te hebben, alle putdeksels gelicht te hebben en alle inspectieputjes onderzocht te hebben luidde het verdict:

PAS AU NORMES

Maar geen paniek. We kregen complimenten. Het enige is dat er niet gecontroleerd kon worden of er wel een uitvloeiveld aangelegd is, wat simpel opgelost kan worden met de aanleg van een inspectieputje. We mogen er tot de volgende inspectie over doen om dat aan te brengen, dat betekent acht jaar de tijd. Moet lukken lijkt me.

2 opmerkingen:

Unknown zei

De notaris had voor het ondertekenen van de verkoopakte jullie er moeten attent opmaken, nee : meedelen! - dat de assainissement niet in orde is. Twee mogelijkheden : koop gaat niet door of de vermoedelijke kosten om alles in orde te brengen, aftrekken van de verkoopprijs. Als verkoper zou de keuze wellicht vlug gemaakt geweest zijn. Eén probleempje : een Fransman (ook de meeste notarissen) kiezen altijd voor een Fransman en tegen een buitenlander (en zeker als hij geen francophone is). Twintig jaar geleden werden ons op die manier 25.000 euro (toen nog FF) ontstolgen door ... Comité Départementale du Tourisme de la Dordogne.

Les Fontanelles zei

De assainissement is in orde, er ontbreekt enkel een inspectieputje. Het is niet zo dat er een compleet nieuwe installatie aangelegd moet worden met alle kosten vandien. Dit lossen we zelf op, kost helemaal niets want toevallig hebben we nog het benodigde materiaal liggen. Er was toen we ons huis kochten geen verplichte wettelijke keuring zoals er wel bestaat voor electra, asbest etc. We hebben goede ervaringen met Fransen, ook met de Franse notarissen.