donderdag 7 november 2013

Je weet pas wat je mist ...

En toen ging vanochtend letterlijk het licht uit, echt, zomaar ineens. Het was tien over negen. Ach, het gebeurt hier wel vaker, vooral als het hard waait, dan is het hier een knipperlicht. Het duurde alleen wel verdraaid lang deze keer en er zat geen zuchtje wind.

Na anderhalf uur begin je je toch een beetje zorgen te maken. Geen stroom betekent geen verwarming. Ook al stoken we op hout, er moeten pompen draaien of de kachel kookt over. Niet verstandig. Dus zit je in de kou. Eerst denk je nog dat het halve dorp wel getroffen zal zijn, een beetje rondbellen leert dat we de enige zijn. Hm, toch maar even bellen met de EDF.

Dat was om half elf. Om vier uur stond er een monteur voor de deur. Niet dat die veel kon doen behalve constateren dat we inderdaad geen elektriciteit hadden. Alles gaat hier boven de grond, inspecteren of de kabels nog heel zijn is niet al te ingewikkeld. Gewapend met een verrekijker vanaf de straat tot ons huis, zo'n meter of 130, de kabels aandachtig bekeken, geen abnormale dingen te zien. Tijd om versterking in te roepen.

Die versterking kwam helemaal uit Gaillac. Het duurde bijna twee uur voor die arriveerde. Intussen gezellig gebabbeld met de monteur, het bleek een Corsicaan van origine. Hij vond het hier maar frisjes, maar had wel veel verstand van oleanders. Je moet het toch ergens over hebben, nietwaar.

Intussen begon het al te schemeren, we werden gerustgesteld, ze zouden doorwerken tot we weer jus hadden, al duurde het de hele nacht. Kijk, da's fijn om te horen.


Met een lift zou de aftapping van de stroom bij de hoofdleiding gecontroleerd worden, ware het niet dat het terrein te drassig is na de regen van de afgelopen dagen en ze zich hopeloos zouden vastrijden. Dan maar met een gewone ladder. Of toch niet? Het werden een soort van stijgbeugels waarmee de man van de versterking onze paal beklom. Of dat niet gevaarlijk was? Jazeker!

Hoe dan ook, rond zeven uur hadden we weer stroom, en verwarming, en warm water, en computers, en internet, en tv, en radio, en licht, en telefoon, en een werkende koelkast, en een vriezer, en magnetron, en oven, en ... en ... en alles wat ik in de gauwigheid vergeten ben.

Je weet pas wat je mist als het er niet meer is.

3 opmerkingen:

Aad zei

Gelukkig, ook weer goed afgelopen voordat het zo hard vriest dat je waterleiding er aan stuk zou zijn gegaan.

Tijd voor toch maar een generatortje voor de kachelpomp?

Les Fontanelles zei

Dat generatortje stond inmiddels paraat maar het bleek niet nodig.

Les Fontanelles zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.