zaterdag 7 januari 2017

Jammer

De eerste zaterdag van het jaar is het in deze contreien traditiegetrouw de nieuwjaarsborrel op het gemeentehuis. Je ontmoet weer eens alle mede-dorpsbewoners, hoort het praatje van de burgemeester aan en drinkt een glas. Het is natuurlijk eigenlijk gewoon een verplicht nummertje maar toch best wel gezellig. Een week of twee geleden kregen wij onze uitnodiging in de bus.


Om half zes onze zondagse kleren aangetrokken, voor de gelegenheid ons haar netjes gekamd en onze schoenen gepoetst om vervolgens vol enthousiasme de heuvel af te rijden, mooi op tijd voor de receptie. Parkeren kon nog wel eens lastig worden, dachten we, er is hooguit plek voor een auto of vijf, zoals het kleine Franse dorpjes betaamd zijn de weggetjes erg smal en bieden weinig mogelijkheden om in de kant te parkeren. Op tijd vertrekken was dus wel slim. Bovendien wil je toch niet het begin van de toespraak van de burgemeester missen, toch?

Eenmaal ter plekke aangekomen zag het er verdacht stil uit. Hadden we iets gemist? Hadden we ons vergist in de datum? In de tijd? We haalden de uitnodiging er bij, maar alles bleek te kloppen. Of toch niet?

We konden niets anders verzinnen dan maar even bij iemand in het dorp aan kloppen waar er licht brandde. Nee, zij hadden geen uitnodiging ontvangen. En of zij dan wisten waar de Salle communale G. Bosc zich bevindt in Marnaves. We hadden hier te maken met een op leeftijd zijnde Marnavienne in hart en nieren, die haar leven lang in het dorp heeft gewoond, en zelfs zij had geen idee. Was dit niet een beetje vreemd aan het worden allemaal?

Nou goed, om een lang verhaal kort te maken. We zijn er samen achter gekomen dat er geen Salle communale G. Bosc bestaat in Marnaves en er ook helemaal geen nieuwjaarsborrel is in ons dorpje. Wéér niet. Daar stonden we dan in ons goeie goed.

Waar die uitnodiging dan vandaan komt? Van het nabijgelegen dorp Milhars, kan niet missen. We wonen op de grens van Marnaves en Milhars en een vergissing bij de distributie is zo gemaakt.

Ons dorpje, hoe klein het dan ook is, kan af en toe wel wat verbroedering gebruiken lijkt me. De laatste keer dat er iets gezamenlijk gebeurde waar alle dorpsgenoten bij betrokken waren, dat waren de gemeenteraadsverkiezingen. We weten allemaal nog als gisteren hoe dat afgelopen is. Dit is weer een gemiste kans. Jammer.

4 opmerkingen:

Aad zei

De beste oplossing is natuurlijk dat Les Fontanelles op nader te bepalen tijdstip beide dorpen en aanpalende buurtschappen uitnodigt tot het nuttigen van een verbroedering in de hand werkende borrel, maaltijd en/of wijnproeverij.

Les Fontanelles zei

Een paar jaar geleden hebben wij inderdaad samen met een paar buren het initiatief genomen voor een nieuwjaarsborrel. Dat werd zeer op prijs gesteld ... maar niet door iedereen. Nu het dorp verdeeld is door "burgemeester-gate" zit het er niet meer in ben ik bang.

Aad zei

Het zal niet de eerste keer zijn dat ik het voorstel, maar wel al enkele jaren terug: kandideer je voor het burgemeesterschap! Eventueel laat je ook Bert zich kandidaat stellen en dan volgt zelfs een heuse verkiezingsstrijd (voor de show, maar dat hoef je niet aan de grote klok te hangen). Je slaat daarmee drie vliegen in één klap: Jullie worden bekender, het volk heeft wat te kiezen, en jullie bepalen hoe dan ook samen hoe Marnaves et environs opgestoten zal worden in de vaart der volkeren danwel nog lang en vredig met rust gelaten wordt.

Les Fontanelles zei

Klein probleempje ... je moet de Franse nationaliteit hebben om burgemeester te kunnen worden ... voorlopig hebben we die niet en hebben geen plannen in die richting.