vrijdag 6 januari 2017

Vigipirate

Driekoningen vandaag, de dag waarop men de Bijbelse gebeurtenis herdenkt dat de drie wijzen, Caspar, Melchior en Balthasar, een opgaande ster zagen en daardoor de koning der Joden gingen zoeken. Zo kwamen ze in Bethlehem en vonden daar Jezus.

Of je het nou wel of niet gelooft, hier in Frankrijk is Driekoningen de dag waarop je Driekoningentaart eet. Een taart van bladerdeeg met amandelspijsachtige vulling waar binnenin een "boon" zit verstopt. Diegene die het geluk heeft om die boon aan te treffen in zijn of haar stukje taart mag de hele dag met een Driekoningenkroon op zijn of haar hoofd rondlopen.

Die boon, dat is tegenwoordig geen boon maar één of ander figuurtje van porselein. Los van dat het niet bevorderlijk is voor je gebit als je er nietsvermoedend in hapt, snap ik de keuze van de figuurtjes soms niet helemaal. Op zijn minst zijn ze opmerkelijk te noemen. Laten we eens een blik werpen op onze oogst van dit jaar.



Midden achter hebben Sheriff Woody van Toy Story, links een Angry Bird en vooraan een heuse Smiley.  Enige connectie met de Driekoningen is volgens mij ver te zoeken, hoewel ik me kan vergissen natuurlijk. Maar die vierde, dat is een juweeltje. Een herdertje, hoe mooi is dat bij een kribbe met een kindje en drie wijze heren.

Of ... wacht eens even ... is dat wel een herdertje? Het lijkt wel ... verdorie ... hij (zij?) kijkt wel heel erg boos. En zie ik dat goed?? Is dat niet een geweer wat hij in zijn handen klemt? Zou het een bewaker zijn geweest, vermomd als herder? Een geheime beschermer wellicht om de terroristen weg te houden bij de kribbe en het fragiele kindje? Zou zoiets kunnen? Geef toe, het zet aan tot denken, nietwaar?

Vigipirate avant la lettre.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Het is Obi-Wan Kenobi in zomerdracht. Overigens niet iedereen hoeft te weten dat wel al vier van die taarten op hebben.

Zei Zei zei

Say Ha! No Obi-Wan Kenobi! Obi no real exist, he cheat, he moovie. This man yellow. So is yellow man kill snake. Great god Killsnake, ha!
Say Goodyear already? Ha!

Zei Zei Top (now englsh teacher Taipeh)