vrijdag 22 juli 2011

Snap je wel?

18 graden is het in het zwembad, daar zwem ik dus niet meer in, mij veel te koud. Onder de 22 is het afgelopen voor mij. Vorige week was het nog 26, het gaat snel omlaag nu er nauwelijks zon te zien is geweest.

Maar er is hoop. Niet alleen is de zon weer voorzichtig terug aan het komen, maar vanaf dit moment wordt het zwembad verwarmd door de bestaande zonnepanelen op het dak.

Het vergt nog best wat moeite om te begrijpen hoe het allemaal werkt. Ik doe een poging.

De glycol in de panelen op het dak wordt warm door de zon. De pomp draait en dus stroomt de glycol door de buizen richting boiler in de garage. Daar staat weer een of ander kastje met elektronica. Dat kastje checkt de temperatuur van het water onderin de boiler. Als de glycol minimaal tien graden warmer is dan het water in de boiler zal de pomp gaan draaien zodat het water in de boiler opgewarmd wordt. Maar nu, zodra dat water een temperatuur van 55 graden heeft bereikt gaat er een klep open en stroomt de glycol naar de warmtewisselaar bij het zwembad en gaat daar dus het water opwarmen. De elektronica zorgt er ook voor dat de pomp van het zwembad aangaat, mocht deze uit staan. So far so good. Maar wat als de temperatuur van de boiler hoger is dan de temperatuur van de glycol? Dan mag er geen uitwisseling zijn want dat zou de boiler alleen maar afkoelen. Als nu het zwembadwater minstens 6 graden kouder is dan de glycol dan vindt er warmteuitwisseling plaats bij het zwembad. Als het zwembad opgewarmd wordt gaat het systeem elke 25 minuten checken of de temperatuur van de zonnepanelen en dus de glycol inmiddels niet is gestegen en toch de boiler eerst moet worden opgewarmd. Want een warm zwembad is prettig, maar niet ten koste van een warme douche. En dan kan het ook nog zo zijn dat het allemaal veel te heet wordt op het dak, we hebben al eens 166 graden gehad. Dan mag de glycol ook niet zonder meer overal heen stromen, want dat zou betekenen dat de buizen gaan smelten. Dus daar zit weer een beveiliging op. Snap je wel?

Dit alles is weer met een menuutje in te stellen ... juist ja.

Voor wie er maar geen genoeg van kan krijgen is hier het schema.

Veel plezier.

1 opmerking:

Rein van der Louw zei

Helder, helemaal duidelijk. En dank voor het schema. Mijn technisch hart is geheel gevuld. Dus over ruim een week zal het zwembad op temperatuur zijn. Na de autorit kan ik dan meteen te water?