zaterdag 15 oktober 2011

Chaudière bois

We zijn goed bezig. We hebben uitgezocht hoe het zit met kachels, met schoorstenen, met rookkanalen, wat je wel moet doen en vooral wat je moet laten. Hoeveel kilowattjes je waar nodig hebt, hoeveel meter vloerverwarmingsbuis, hoeveel radiatoren, hoeveel klepjes, hoeveel pompen, hoeveel dingetjes en hoeveel fladupsels. Het blijkt nog een hele wetenschap.

We hebben besloten een centrale verwarming op hout te installeren. Hout, omdat we dat hier ter plekke hebben en het énergie renouvelable is, hernieuwbare energie, vertaal ik dat goed? Nadeel is wel dat je niet gewoon aan de knop kan draaien om de gewenste temperatuur in te stellen maar dat je blokken hout in een kachel moet gooien zo nu en dan.

Vooral 's nachts is zo nu en dan een beetje vervelend, maar gelukkig heeft één of andere slimmerik die zijn warme bedje niet uit wil midden in de nacht daar een oplossing voor verzonnen. Je zet een enorme watertank naast de kachel, een grote boiler als het ware, die overdag door het brandende hout warm wordt gestookt en die gedurende de nacht, als de kachel in kwestie al lang uit is nog voldoende heet water heeft om het huis comfortabel warm te houden. Easy, toch?

O nee, schrik niet, de hele zaak komt in de garage te staan, ik zie me al met een 1000 liter tank in de woonkamer ... 'k dacht het niet.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi

Ik ben Corné van Lammeren en woon sinds een jaar in de Auvergne. We hebben ook een dergelijk verwarmingssysteem en dat werkt goed,misschien wat te laat maar als je het buffervat komt met een extra verwarmingspiraal kun je later een zonnepaneel op aansluiten. is handig voor het voorjaar en najaar.

Groeten,

corne