donderdag 26 mei 2011

Marianne

We waren vandaag in Milhars, ons buurdorp, in de bar associative. Een gelegenheid opgezet door en voor de inwoners van het dorp. We wisten al langer dat je daar op donderdag kan lunchen maar het was er nog nooit van gekomen. Tot vandaag.

Los van het driegangenmenuutje en de wijn, kan je daar genieten van de gesprekken over wat de Milharsois zoal bezig houdt. En laten we nou toevallig bij de burgemeester aan tafel zitten, een welbespraakt en zeer vermakelijk persoon. Zo kwamen we te weten dat er eergisteren is ingebroken in de mairie! Tor ver in de omstreken wordt er schande van gesproken. Wie doet zoiets.

Maar nog veel erger is dat onlangs de secretaris inkt heeft gemorst op de burgemeestersjep. Die sjerp is bijna 100 jaar oud, van 1914. Nu heeft de stomerij zijn best wel gedaan, op het blauw en rood is bijna niets meer te zien, maar ja, er zit ook wit in de Franse vlag en daar zie je nog een lelijke vlek zitten. Laat die vlek nou ook nog precies op burgemeesters borst zitten als hij de sjerp om heeft.

Om de zaak te cammoufleren resteren drie mogelijkheden.
1. De vlek wordt er uitgeknipt. Probleem is dat de maire hem dan niet meer om kan omdat de sjerp te klein is geworden.
2. De sjerp wordt alleen maar om het middel van de maire gedragen, zodat de knoop op de vlek valt.
3. Er wordt een nieuwe sjerp aangeschaft, maar dan moeten de lokale belastingen omhoog want dat kleinood kost wel even 250 euro.

Het is wat in zo'n dorp.

Maar we zijn nog meer te weten gekomen.

Is het jullie wel eens opgevallen dat je in elke mairie een Marianne ziet staan?

Dat heeft een reden. Er mag hier uitsluitend getrouwd worden onder de Marianne, symbool van de république Française. Ontbreekt zij dan kan het huwelijk nietig worden verklaard. Regelmatig wordt een nieuwe Franse schone geselekteerd die model mag staan voor de Marianne. En volgens de burgemeester van Milhars heeft voor zijn Marianne Brigitte Bardot model gestaan. Het zou zo maar kunnen.

Het is ook wel eens voorgekomen dat een Marianne is afgekeurd. De reden? Une poitrine trop prononcée.

1 opmerking:

Ria de Hondt zei

Dat klinkt als een serieus probleem. Kunnen wij helpen? Kunnen wij in Amsterdam e.o. een inzamelingsactie starten voor de nieuwe Sjerp? Er moet natuurlijk wel iets tegenover staan, bijvoorbeeld een bordje bij de gemeentegrens met jumelage avec Amsterdam Watergraafsmeer, en dan moet jij uitleggen dat Watergraafsmeer zoiets is als Milhars vergeleken met Albi qua stad, klein maar dapper.