donderdag 24 mei 2012

Smaragdhagedis



De zon is eindelijk weer terug, het werd tijd. Ze heeft zich minstens een week niet of nauwelijks laten zien, het was fris en somber voor deze tijd van het jaar.

Maar vandaag schijnt ze weer volop, het is broeierig warm. Alle vocht wat in de grond zit verdampt razendsnel, het lijkt wel een sauna. Binnen blijft het lekker koel, het voordeel van oude huisen en-pierre. Nadeel van de koelte binnen en de sauna buiten is dat vocht zich gaat afzetten op de koude delen. De vloer is nat van het condens. Ach, het hoort er bij.

Dit weer lokt ook de koudbloedigen weer naar boven. De eerste smaragdhagedis heeft zich laten zien. Mooie dieren, ze beginnen zeldzaam te worden en staan dan ook op de lijst van beschermde diersoorten. Ik was alleen niet zo blij met de plek waar ik hem aantrof, namelijk in de bek van poes. Het beestje was daar overduidelijk niet op zijn gemak, op zich niet zo heel erg raar. Maar zie die poes maar eens te pakken te krijgen als ze met een speeltje bezig is.

Ik heb alle kanten van het terrein gezien maar het is me gelukt. De hagedis heeft weten te ontsnappen, hij heeft het overleefd, al zal hij wel de komende tijd zijn staart moeten missen.

Geen opmerkingen: