donderdag 7 juni 2012

Luiken dicht

Naar aanleiding van dat gedoe met het zwembad een paar dagen geleden, zijn we maar eens even onze verzekeringen onder de loep gaan nemen. Dat bleek geen onnodige luxe.

Eigenlijk is dat wat zwak uitgedrukt, we zijn er nogal van geschrokken. Bleek ineens dat er op het polisblad van de huisverzekering stilzwijgend een clausule was toegevoegd dat we geen houtkachel hebben, geen open haard en geen houtgestookt fornuis. Pardon?!? We stoken hier op hout, er is niets anders, dus die kachel staat er wel degelijk. We gaan er vanuit dat voorwaarden niet zomaar wijzigen en lezen dus niet elk jaar heel aandachtig de voorwaarden. Toegegeven, da's misschien een beetje dom van ons. Maar dit is toch wel grof, als er iets was gebeurd hadden we dikke problemen gehad.

En toen ook maar eens wat dieper gaan graven. Er bleken toch wel behoorlijk wat zaken niet goed afgedekt te zijn. Bovendien worden er voorwaarden gesteld waar je best je wenkbrauwen bij mag fronsen.


Als je hier in Frankrijk rondrijdt dan valt het meteen op dat alle huizen luiken hebben, en als dat niet zo is dan zijn er ofwel rolluiken, ofwel hekken. Rij door een dorp, kijk om je heen en je weet meteen wie er wel of niet voor langere tijd afwezig is. De regel is dat, als je meer dan 24 uur van huis bent, je alles hermetisch moet afsluiten met die luiken zodat ongure types meteen weten dat ze ongestoord hun gang kunnen gaan. Onze verzekering eist dan ook dat alle ramen en deuren waar glas in zit op die manier afgesloten kunnen worden. Wij hebben hier en daar plekken waar het niet handig is om luiken op te hangen, simpelweg omdat er niet genoeg ruimte voor is. Het is dat we niet voor meer dan 24 uur het huis alleen gelaten hebben tot nu toe, want anders ...

Nou goed, ik zal jullie verdere details besparen of dit verhaal wordt veel te lang, maar er waren genoeg redenen om eens met een andere verzekeraar te gaan praten. Wat blijkt, niet alleen de verzekering voor het huis kan veel beter, tevens voor auto's en ziektekosten zijn er betere condities en prijzen. Ik denk niet dat we we lang hoeven na te denken.

Geen opmerkingen: