zondag 19 september 2010

De smaragdhagedis

Achter bij ons terras hebben we een kruidentuin. Of beter, het wórdt een kruidentuin. Voorlopig moeten we het doen met een enorme bos salie. Erg lekker voor in de aardappelpuree, maar verder zou ik niet weten wat je er mee moet. Maar goed, daar gaat het verhaal niet over. Het gaat over de bewoners van onze kruidentuin, een stelletje smaragdhagedissen.
Ze zijn zo'n 40 cm lang en hebben een gele buik, groene rug en in de paartijd heeft het mannetje een blauwe keel. Op deze foto van 25 april was het dus duidelijk paartijd. Hoe kom ik hier zo ineens op. Eén van onze poezen heeft het tot kunst verheven om dieren te vangen. Springende, vliegende, kruipende, rennende, zwemmende, het maakt allemaal niet uit, zolang ze maar bewegen. Zo kwam ze vandaag met een klein hagedisje aanzetten, ééntje met een grijze rug en gele buik. Een jonge smaragdhagedis, net uit het ei. We hebben het beestje gelukkig nog kunnen redden. Je kan niet boos worden op poes, het is de natuur, maar toch.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hiep hoi en Miauw Miauw!
Ons personeel begrijpt ons niet want doen we precies waartoe wij op aarde zijn dat wil zeggen luieren en zo nu en dan indringers elimineren zodat die ons personeel niet de stuipen op het lijf jagen wanner ze staan te zingen onder de douche of nietsvermoedend hun tenen tussen de lakens schuiven dan proberen ze die prooien weer in het leven te laten zodat diezelfde indringers danwel hun nageslacht diezelfde stuipen weer op diezelfde lijven weten te jagen en daarom zijn wij eniermate teleurgesteld in ons personeel maar er zijn niet zo veel nederlandstalige slaven meer te krijgen in de buurt waar we nu verblijven dus moeten we het toch maar met dit vlaams/nederlandse stel zien vol te houden. Ze zorgen wel dat we goed te eten krijgen dat dan weer wel dus voor het verdere zijn we wel tevreden met hen en dus mogen ze blijven.
Miauw en Hiep Hoi!

Aad zei

Gesnipperde salie doet het goed in gebonden tomatensoep. In ruime hoeveelheden meekoken (ca. 3 el. per liter), of in de laatste minuut van het klaarmaken even toevoegen en doorroeren, maar dan heb je minder nodig (1 el. per liter).

Eet smakelijk!

Bramo II zei

Lekker kek couleurtje wel, vooral die met dat blauwe keeltje. Hebben jullie ook een patroontje van zijn ensemble?

Amitiés,
Brameau Deux

T. Oudewater zei

Lieve Mauw Miauw en Hiep Hoi,

Boos is het woord niet helemaal, maar een beetje teleurgesteld kun je me wel noemen. Hoe lang zijn jullie wel niet, bij elkaar? Toch gauw een centimeter of honderd wel, schat ik, als ik jullie helemaal uit zou vouwen. En hoe groot is zo'n lief klein hagedisje als-ie net uit z'n eitje is gekropen? En hoe onbevangen en onschuldig ook nog? Kunnen jullie je voorstellen dat ik het een beetje gemeen van jullie vind om die leuke Little Lizzies zo te plagen? Niet meer doen, hoor, want anders...

(Ik ben echt geen fan van wild, maar het heeft hier natuurlijk wel een punt..!)

Evengoed toch een kopje,
Tineke
lid Werkgroep Gezelschapsdieren, afd. halma

Anoniem zei

Miauw en Hiep Hoi. Het wordt duidelijk dat wij in Tineke toch te maken hebben met een species van de Homo Sapiens want de ingeschapen welwillende natuur die een Felix Domesticus eigen is betreft juist de nadrukkelijke keuze om het eigen personeel te bewaren voor alsmede te beschermen tegen de uiterst huiveringwekkende en onaangename verrassingen die hen uit balans mochten brengen zoals kleingedierte dat op de meest onverwachte momenten hen de schrik om het hart doen slaan en het is juist uit onnoemelijke menslievendheid dat wij dat doen want anders lopen wij het risico dat ons personeel ontslag neemt en dat is het laatste waarop wij zitten cq. liggen te wachten alhoewel wij ons kunnen voorstellen dat, als het personeel zich niet kan verenigen met ons beleid, zij hun ontslag indienen en elders emplooy zoeken alhoewel ik niet voldoende kan benadrukken dat wij beiden het bijzonder zouden betreuren want ons personeel is in het overige zeer goed voor ons. Hiep hoi en Miauw miauw!