dinsdag 7 juni 2011

Puntjes

Iedereen is dol op puntjes, toch? Witte puntjes, bruine puntjes, hoe meer hoe liever.

Maar ze kennen hier ook puntjes waar iedereen de schurft aan heeft, om het maar eens plat uit te drukken. Dat zijn de rijbewijspuntjes. Frankrijk kent een puntensysteem om weggebruikers, of moet ik zeggen wegmisbruikers, op het rechte pad te houden. Rij je te hard, hopla, je heb zo twee strafpuntjes. Negeer je een stopbord of een rood licht, vier puntjes kado. Dat loopt op, zeker als je weet dat je er maar twaalf moet hebben en je zit voorlopig niet meer achter het stuur.

Op zich is het wel fair, je treft iemand niet alleen in de portemonnee, de één zijn portemonnee is namelijk dikker dan die van de ander. Maar die puntjes doen evenveel zeer, zowel voor de bankdirecteur als voor de eenvoudige hardwerkende man of vrouw. Van mij mogen ze de geldboete zelfs wel afschaffen, alleen maar strafpuntjes uitdelen is effectief genoeg.

Maar nu is het ook weer niet zo dat je alleen maar puntjes verzamelt, je kan er ook weer vanaf. Daarvoor moet je wel drie jaar lang een goed weggedrag vertonen en dus geen extra puntjes scoren. Een soort voorwaardelijk krijg je eigenlijk. Toch wel prettig om te weten dat het je niet eeuwig achtervolgt.

Wij hebben tot nu toe nog geen puntjes, dat houden we maar zo, zolang het kan.

Voor wie meer wil weten: Ministère de l'Interieur etc.

Geen opmerkingen: