woensdag 16 november 2011

France 1 2 3 4 5 6

Sinds vandaag hebben we Franse TV. Mag het, na 18 maanden. We hadden natuurlijk al langer beeld en geluid, naast de 35 Britse, 126 Duitse, 9 Nederlandse en 1 Vlaamse hadden we nog duizenden anderstalige pulpzenders die allemaal op de satteliet zitten. Op het erf staat namelijk een schotelantenne die gelukkig netjes verscholen zit achter de bosjes, niks lelijker dan zo'n enorm bord aan je gevel.

 Hoewel, zo'n ouderwetse antenne op je dak is het ook niet helemaal. En da's nou net wat je nodig hebt om de Franse zenders te kunnen ontvangen. We zagen dat niet zitten, vandaar dat het zo lang geduurd heeft. Nu is het ook nog eens zo dat de uitzending van analoge TV wordt stopgezet. We hoorden al wilde verhalen over de overgang naar digitale ontvangst, peperdure ontvangers nodig, absoluut een professionele installateur voor de installatie, kortom een kostenpost van honderden euros. En daar hadden we geen zin in, we hebben hier niet zo'n ezeltje in de tuin staan waar gouden muntjes uit komen.

En dan blijkt er toch weer een andere oplossing te zijn, gevonden op internet. Wat heb je nodig? Twee blikjes bier en een stukje plastic regenpijp. Lach niet, dit is uiterst serieus wat ik hier vertel. Geloof je 't niet? Probeer het zelf maar, het werkt echt.

 Zo gaat het. Je drinkt eerst de blikjes bier leeg, dat lijkt me niet de zwaarste klus. Vervolgens boor je in de bodem van 1 blikje een gaatje, daar steek je een coaxkabel doorheen tot hij aan de bovenkant eruit komt. De mantel van de coax soldeer je aan de bovenrand vast. De kern van de coax soldeer je aan de onderrand van het tweede blikje. Let op, er mag maar anderhalve centimeter tussen de twee blikjes zitten, da's dus een beetje krap met solderen, maar het lukt wel. Je maakt twee schijfjes van piepschuim wat je als isolatie tussen die twee blikjes in propt. Dat geheel stop je in een stukje regenpijp en je spuit de uiteinden vol met purschuim, niet echt nodig maar dan wordt het geheel wat stabieler. En nu is je antenne eigenlijk klaar. Zet hem ergens op een hoog plekje, sluit een ontvangertje aan (16,90 euro bij E. Leclerc) en hopla, France 1 2 3 4 5 6 en een handvol commerciele zenders spatten kraakhelder van je scherm af.

 Is dat easy of is dat makkelijk.

3 opmerkingen:

Theo zei

Jo... ik heb dat hier in Vaour ook al eens gezien om de locale (vrije) WiFi te ontvangen....

Moet ik al tillen?

Rein van der Louw zei

Beetje vroeg voor oud en nieuw?

Aad zei

Eh ... euh ... eh ... Marleen? Klein probleempje: zo'n antenne hangt al zeker 15 jaar in de nok van ons dak, maar er komt geen enkele franse zender binnen :)

En vanuit Nederland ook niet veel meer trouwens ...