donderdag 5 juli 2012

Witte rook



Er is witte rook!

Vandaag voor het eerst de kachel aangestoken. Niet omdat het frisjes was, hoewel ik meteen toegeef dat het niet bepaald een lekkere warme dag was. Het regende af en toe en de temperatuur was hooguit de helft van wat het een paar dagen geleden nog was. Dus die kachel was eigenlijk best lekker.

Maar we hadden hem nooit aangemaakt als het niet was om te testen of het systeem goed in elkaar zit. We hadden ons op alles voorbereid. Het zou gaan stinken omdat de eerste verf eraf zou branden of zoiets. Het zou ook gaan roken om dezelfde reden of misschien wel om een andere. Er zou ergens een lek kunnen zitten waardoor het water eruit zou spuiten. Of erger, er zou ergens een denkfout kunnen zitten waardoor de druk te hoog zou kunnen oplopen en dan ...

Niets van al dat. Het werkte gewoon! De kachel brandde voorbeeldig, zonder stank of rook, op 61 graden schakelde de pomp automatisch in, geheel volgens de boekjes en alles was lekvrij. De duizend-liter-boiler warmde langzaam maar zeker op.

Alleen, hij warmde wel heel langzaam op en dat bevreemde ons een beetje. Was er toch een denkfout gemaakt ergens? Of hadden we toch gewoon een slecht werkend merk aangeschaft? Maar nee, het bleek dat er een pomp verkeerdom was aangesloten, het water in het circuit werd de verkeerde richting op gepompt. Op zich kon het geen kwaad, alleen kreeg je op die manier die boiler nooit warm.

Het euvel was in een mum van tijd verholpen, even snel de pomp omgedraaid en bij de tweede poging ... JOEHOEOEOE ... als een speer! De enorme boiler warmde supersnel op tot meer dan zestig graden.

We kunnen met een gerust hart de winter tegemoet zien. Maar eerst nog even genieten van een superlange zomer.

1 opmerking:

Kees zei

Stond er geen pijltje op de pomp die de draai/persrichting aan geeft? Od doen ze daar in Frankrijk niet aan?