donderdag 14 februari 2013

Hij hangt



Alweer een hele tijd terug heb ik wel eens verteld over de kroonluchter en zijn historie. Dat hij een huwelijkscadeau was aan mijn ouders, aanstaande 20 juni alweer 55 jaar geleden. Welnu, vandaag hebben we hem opgehangen.

Het klinkt simpeler dan het is. Je komt hier niet meer bij het plafond, dat bevindt zich namelijk vijf meter boven de vloer. Een laddertje, daar red je het niet mee, zeker omdat de luchter natuurlijk pal boven de tafel moet komen te hangen. De enige manier om dat voor elkaar te krijgen is de steiger binnen opbouwen.

Maar voor we dat konden doen moest er eerst bepaald worden waar exact de tafel komt te staan en waar het midden van die tafel is. Als hij eenmaal hangt valt er niet meer te corrigeren, dus het moest wel zorgvuldig gebeuren. Een kruisje op de vloer getekend, daarna de steiger op geklommen en met een schietlood een kruisje op het plafond gezet.

Wel wiebel dat ding. De zijsteunen pasten er niet aan binnen en zonder gaat die steiger onder de minste geringste beweging heen en weer. De anti-val-railing paste er ook al niet op, dus erg veilig was het allemaal niet echt. Maar he, gewoon een kwestie van een beetje oppasen en niet vallen. Simpel.

Hij hangt, nog niet aangesloten, maar dat komt morgen wel. Na bijna drie jaar in een doos kan dat best nog wel een dagje wachten.

3 opmerkingen:

Aad zei

Betekent dit nu dat, als er een lampje stuk is, de hele steiger weer moet worden opgebouwd in een woonkamer die dan vol met meubels staat?

Of heb je er, zoals ze tegenwoordig wel vaker doen, een "electrische katrol" er tussenin gezet zodat de hele constructie naar jou toe komt in plaats van omgekeerd?

Heel benieuwd ... en vast inspiratie voor een volgende blogpost, lijkt me!

Misschien heb je hier wat aan, of is de overspanning bij jullie te groot?

(Click for picture)

Les Fontanelles zei

Nee Aad, allemaal niet nodig. De luchter hangt aan een drie meter lange ketting, we kunnen er dus gewoon bij.

Aad zei

Je bent nog steeds een slimme meid :)
Houen zo!