In Frankrijk is het de gewoonte dat je in hotels en op campings taxe de séjour betaald, toeristenbelasting. Per persoon en per overnachting ben je, afhankelijk van het aantal sterretjes, tussen de halve en anderhalve euro kwijt. Die belasting is geen vrije keuze van de uitbater, hij gaat linea recta in zijn totaliteit naar de gemeentekas.
We reizen al sinds jaar en dag door Frankrijk. We hebben er, voor we er onszelf gevestigd hebben, menig chambre d'hôte en gite bezocht en nog nooit hebben we voor die huurobjecten de taxe de séjour moeten betalen. Dat zal wel toeval zijn want alle toeristische accomodaties kunnen daaraan onderworpen worden door de gemeente. Die bepaalt tenslotte wie en wat er verplicht wordt om de belasting in te houden.
We kregen begin deze maand ineens een schrijven in de bus, dat we per 1 januari 2013 verplicht worden gesteld om de taxe de séjour te gaan innen bij onze huurders. Nou ja, goed, kunnen we inkomen, het is een vorm van fondsen verzamelen om de toeristische attracties hier in de buurt te onderhouden. Zoalng het daar ook terecht komt is het prima wat ons betreft.
Ze zijn alleen één ding vergeten. Ons hoogseizoen is al zo goed als helemaal verhuurd. We adverteren met een prijs die all-in is, geen bijkomende kosten, alles inclusief. Dientengevolge vinden wij dat we de verplichte belasting niet alsnog kunnen vragen aan onze huurders, dat is verre van netjes. En dus hebben we met de hulp van een goede vriendin een keurige brief op poten geschreven aan de communauté dat we niet akkoord gaan met de heffing in 2013 en stellen we voor dat we vanaf 2014 mee gaan doen.
De communauté is een verzameling van 18 gemeenten waaronder ook de onze valt. We twijfelen ernstig of het belang van de burger hier hoog in het vaandel staat. De ene verhoging van de verlaging en vermeerdering van de vermindering op de andere. Benieuwd tot wat dit leidt. Intussen wachten we in spanning op een antwoord van de voorzitter, de burgemeester van Cordes-sur-Ciel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten