maandag 3 januari 2011

Origin

Ik hoorde bellen rinkelen vanochtend. Aanvankelijk dacht ik nog dat er weer koeien in de tuin stonden, maar het was kleiner, ietsie. Deze knappe jongen stond voor de deur.

Het gerinkel kwam van een bel om zijn nek, het is een jachthond en die hebben die bellen om het wild op te jagen.

Maar hier werd niet gejaagd. Hij was moe, en koud. Hij trilde als een rietje. Bovendien had hij honger als een paard. Uit ervaring weten we dat kattebrokjes het uitstekend doen bij honden en dus werd deze rakker getrakteerd op een heerlijke maaltijd. Nog een warm bouillonnetje met stukjes brood toe en meneer was tevreden.

Hij heeft daarna nog een uur met zijn kop in mijn schoot gelegen. Me af en toe met zijn lieve hangoogjes aankijkend, of alles nog OK was. En soms een beetje rillend nog. Mijn hart smolt, alweer.

Maar op zijn oranje halsband stond een telefoonnummer. Een uurtje later was de eigenaar er, ATOS was gisteren niet teruggekomen van de jacht. Het was een schat van een beest, maar wel capabel om een everzwijn van 45 kilo te slachten.

5 opmerkingen:

Le Maître Piscinier Tarnais (gespecialiseerd in het stichten van vrede) zei

Hallo, goeiedag en bonjour beste vrienden, wat heerlijk om jullie hier weer terug te zien!

De afgelopen dagen was ik op zakenreis naar de Centraalpatagonische Hoogvlakte. In het vakblad voor zwembadbouwers las ik over de volstrekte afwezigheid van zwembaden in dat gebied, en dat rook voor mij naar zaken, uiteraard.

Helaas, afgezien van een kudde schapen, ben ik alleen een paar herders en drie wijzen op een kameel tegengekomen, maar geen publiek dat voor zwembaden is te interesseren. Helaas.

Nu ben ik dan toch weer terug tussen mensen die wel degelijk zijn geïnteresseerd in een goed zwembad van hoge kwaliteit! Fijn dat ik jullie allemaal weer tegenkom hier.

Alleen ... nog geen 10 dagen geleden vierden we het feest van vrede op aarde, maar die vrede lijkt hier ver te zoeken ... ik noem eventjes:

- een asieldirecteur die er lustig op los zweept
- een anoniem wezen dat een paar eigenzinnige beestjes voor k*tkatten uitmaakt, en
- een musicus die vanuit het hiernamaals mijn neef afranselt

dit is toch geen vrede op aarde lieve mensen? Ik geloof vast dat we het allemaal zo kwaad niet bedoelen, maar toch.

Neem liever een voorbeeld aan mijn trouwe klanten van Les Fontanelles die zich liefdevol buigen over een verdwaald hondje. Dàt vind ik vrede op aarde, ik vind het een prachtig voorbeeld. Klasse meneer en mevrouw Vanrhin!

Zullen we gewoon een groot zwembad bouwen met een gezellige bar in het midden, en daar samen ons best doen de lieve vrede te bewaren? Onder dat zwembad en dus behoorlijk voorgoed, begraven we de strijdbijl en in/rond dat zelfde zwembad bewaren we weer de vrede, dat moet lukken toch? En gezellig dat het wordt, zeker weten!

Zullen we een plannetje uitwerken? Vanavond bij een wijntje en een patureintje, in het ziekenhuis waar neef Mohammed al Etcetera wordt verpleegd? Ik ga jullie zien!

zus zei

Mijn hartje zou ook smelten voor zo'n schatje. Gelukkig heeft hij een tijdelijk warm nest gevonden om te bekomen van een koude nacht. Wij zijn familie zeker ?!?(dat hart voor dieren hebben we van thuis meegekregen)

G. Olden Retriver en B. Erner Senner zei

Ach mevrouw Marleen, het doet ons goed te lezen dat u onze broeder/zuster ATOS zo liefdevol hebt opgevangen. Zo ziet u maar weer hoe de relatie tussen mens en hond ligt. Een band van vriendschap en wederzijdse liefde. Dit in tegenstelling tot de relatie tussen men en kat. Een relatie als van werkgever en werknemer. Een dergelijke relatie groeit al snel uit tot het stellen van wederzijdse targets en daaraangekoppelde beloningen. Neen dan die tussen mens en hond. Die staan elkaar bij in tijden van nood en bieden elkaar voeding en onderdak of warmte en vriendschap, zonder dat daar iets tegenover staat. Wij raken er helemaal ontroerd van mevrouw Marleen. U zult vast maar met moeite afscheid hebben kunnen nemen van onze broeder/zuster ATOS, diep verdronken als u was in de poelen van zijn/haar ogen. En dan die gezellige hangOORTJES ...

De bioloog zei

Ik nodig de vorige spreker uit nog eens goed de foto te bestuderen. Duidelijk een broeder. Mocht het niet duidelijk zijn ik wil het nog wel een keer uitleggen. Bovendien, Atos? De Fransen zijn over het algemeen goed in het kiezen van namen voor hun jachthonden. En Atos is toch een echte kerel.

G. Olden Retriever en B. Erner Senner zei

We stand corrected.