woensdag 4 januari 2012

Sjoeke



Aan het begin van het nieuwe jaar is een nieuwjaarsborrel, een gewoonte op de Franse mairie, het gemeentehuis. Al een paar jaar is dat in Marnaves om wat voor reden dan ook niet gebeurd en dus hebben de étrangers hier in het dorp tegen de burgemeester gezegd dat we het wel leuk zouden vinden om te helpen, mocht hij "toevallig" overwegen om toch een borrel te organiseren. Die étrangers dat zijn een Hollandse en een Belgische. Je raadt het al, die Belgische is ondergetekende.

Vandaag maar eens plannen gaan maken samen met de vrouw van le maire. Het wordt wel wat. Le maire himself gaat de boodschappen doen en wij gedrieën prepareren alles. Zo kunnen we met een beperkt budget het toch nog leuk maken.

Dat beperkte budget komt omdat we hier in Marnaves heel weinig gemeentelijke belastingen betalen, de laagste van heel Frankrijk zelfs naar het schijnt. Dat is nogal wat, daar maak ik graag zelf lekkere hapjes voor klaar.

Zo zwaar wordt het trouwens niet, het dorp telt in de winter hooguit 50 man. Maar niettemin vegen we er niet onze voeten aan, we maken het mooi en lekker. Met recepten van de AH site! Ik maak soesjes, ofwel sjoekes, ofwel choux, afhankelijk van welke taal je prefereert.

Sjoeke, wel grappig nu ik het daar over heb. We hebben hier een Nederlandse vriendin die Sieuwke heet, dat spreek je uit als sjoeke, wat in het Vlaams weer schatje betekent. Lief he.

Geen opmerkingen: