zondag 8 juli 2012

Optrede en aantrede



Langzaam maar zeker begint de nieuwe woonkamer nu toch wel vorm te krijgen. Alles wat gesloopt moest worden is ook gesloopt, de verwarming doet het, boven is het plafond helemaal afgewerkt, de muren zijn deels gereed en de mezzaninevloer zit er al een tijdje in.

Om op die mezzanine te komen hebben we een trap nodig. Alweer enige tijd geleden heb ik het daar al eens over gehad. Twee balken, twaalf treden, hoe moeilijk kan het zijn.

Dat valt dus nogal tegen. Niet de construktie op zich, maar om te bepalen welke helling die moet hebben om er comfortabel op te kunnen lopen. Daar zijn weer allerlei geleerden op afgestudeerd blijkbaar, internet staat vol met tips.

We hebben vandaag geleerd dat er een gouden regel is. Iets met de verhouding van de optrede en de aantrede. Twee keer de optrede (de hoogte tussen twee treden) plus de aantrede (hoe ver een trede uitsteekt voorbij de volgende trede) moet rond de 60 liggen. Elke centimeter extra betekent minder kans op ongelukjes bij het traplopen.

Gegeven dat we een beperkte ruimte hebben en we 240 cm omhoog moeten, komen we op een optrede van 20 cm en een aantrede van 22,5 cm. Volgens mij zitten we behoorlijk safe zo.

4 opmerkingen:

Ria de Hondt zei

Ik ben altijd voor de luie trap, die loopt heerlijk maar neemt wel veel plaats in beslag. http://nl.wikipedia.org/wiki/Trap_(gebouw)
Groetjes Ria

marc zei

Als je weinig ruimte hebt is er nog een trucje voor een steilere trap. Je maakt de treden dan niet recht, maar ietsje scheef. Ga er vanuit dat je met rechts begint te stappen, dan maak je de trede links iets minder diep (3 à 4 cm), bij de volgende trede andersom. Om goed uit te komen als je ook met rechts goed naar beneden wilt moet je bovenste trede onder de vloertrede een diep vlak hebben Dat betekent een even aantal treden. Het scheelt per trede de oversteek. Maar in jullie ruimte zou een oud ijzeren wentetrapje ook niet misstaan.

Aad zei

Voorwaar, een heel nieuw jargon ontvouwt zich voor mijn oren. In eerste instantie dacht ik aan slordig geschreven werkwoorden 'optreden' en 'aantreden', maar nee hoor. Geen enkel van de jargontermen uit de tekening heb ik bij mijn weten ooit eerder gehoord.

Zo is een blog lezen op m'n ouwe dag nog leerzaam ook ;-)

Dr. Evert van der Meer zei

Anders zit hier misschien nog wel iets bij?

http://www.youtube.com/watch?v=txSNQ9WPttM

Dr. Evert van der Meer
poparcheoloog