vrijdag 14 juni 2013

Erwtensoep


Hoe maak je erwtensoep? Het is heel simpel. Je zet gewoon de zwembadpomp uit en wacht een paar dagen en hopla, soepie klaar zonder er naar om te moeten kijken.

Hoe verwijder je erwtensoep? Dat is een ander verhaal. Met alleen maar je pomp weer aanzetten kom je er niet. De erwten verdwijnen niet zomaar spontaan en als je niet oppast verstoppen ze de hele zaak. Er zit niets anders op dan met gemene chemicaliën tekeer te gaan.

Om te beginnen chloor-choc, om het proces te stoppen wat de erwtjes aanmaakt. Dan anti-algenspul, ook ergens goed voor al weet ik zo gauw niet wat. Dan een paar liter PH-plus, omdat het water te zuur is geworden. Flink laten pompen zodat alle erwtjes uit het bad gefilterd worden en dan maar weer eens kijken.

Maar dan ben je er nog niet. De algen, want dat zijn het natuurlijk, zijn dan wel weg, er blijft een melkachtige zweem achter in het bad. Allemaal niet schadelijk, maar niet bepaald aantrekkelijk. Dus neutraliseren die handel. En juist, daar is weer een ander chemisch goedje voor, de anti-floc.

En dan is het kwestie van hopen en bidden, maar vooral van geduld hebben en rustig afwachten. Het duurt even maar het komt allemaal weer goed. Het water wordt uiteindelijk weer net zo helder als tevoren.

Nee vrees niet, het is ons niet overkomen, maar we waren vandaag even helpen bij iemand waar het wel gebeurd was. Weten we gelijk weer hoe dat allemaal in zijn werk gaat.

Geen opmerkingen: