maandag 24 juni 2013

Phishing

Het was een vreemde ochtend. Hij begon met een mailtje van VISA dat onze kaart waarschijnlijk misbruikt was door de een of andere onverlaat voor het kopen van een RyanAir ticket. Of we even contact wilden opnemen met ze. Meteen gedaan natuurlijk want nee, wij hadden geen ticket gekocht en ook geen parfumeriespulletjes online. Onze kaart bleek gehacket. Je schrikt toch even, iemand die zomaar denkt om jouw zuurverdiende centjes op te moeten maken. Leuk is anders. Maar geen nood, de VISA kaart is per direct geblokkeerd en alles wat we niet herkenden aan aankopen zijn onmiddelijk teruggedraaid. Over een paar dagen zit de nieuwe kaart alweer in de bus, helemaal uit Nederland. Klasse!


Nog geen vijf minuten later zien we nog een mailtje binnen komen. Dat we over 2 dagen afgesloten gaan worden door de EDF, énergie de France, omdat ze de rekeningen niet kunnen innen bij onze Franse bank. Er zouden storingen bij die bank zijn en ja, wat hebben wij als EDF daarmee te maken, dus afsluiten die wanbetalers. Maar om dit alles te voorkomen kon je volstaan met even je gegevens opnieuw in te vullen.

Oeps, waren we er toch bijna ingetrapt zeg, hadden we ons bijna laten verleiden tot het prijsgeven van geheime gegevens. Nou ja, nee, zo stom zijn we echt niet dat we pincodes en dergelijke gaan intypen als daarom gevraagd wordt, maar ik moet toegeven dat het er zeer geloofwaardig uitzag allemaal. Keurig Frans, logo van de EDF, zelfde layout als hun site, kortom, ze hadden er hun best op gedaan. Wat argwaan wekte was het feit dat er ruim voldoende op die bankrekening staat en we nooit problemen hebben gehad en we het wel heel cru vonden dat we zomaar afgesloten zouden worden zonder enige waarschuwing of herinnering vooraf.

En er was nog iets, de afzender van de mail was helemaal niet van EDF, edm@m38.hostit.pl, je kan ons veel proberen wijs te maken maar dat EDF in Polen zit, naah, echnie.


Op de site van de EDF stond overigens een melding ergens verstopt, dat er inderdaad phishing gaande is op het moment. Kijk meneer of mevrouw EDF, als je dat weet, stuur dan even een mail naar je klanten om ertegen te waarschuwen. VISA kan het ook, dus waarom jullie niet. Kleine moeite en het voorkomt veel ellende want ik garandeer je, hier wordt weer door teveel mensen met open ogen ingetrapt.

Geen opmerkingen: