woensdag 20 oktober 2010

When the sun sets on the Sage

Er zijn van die dagen dat er eigenlijk weinig te vertellen valt. Dan heb ik altijd wel een verhaaltje achter de hand wat tijdloos is. Maar vandaag, different koek...

Toen ik onder de douche vandaan kwam en de zon al schoorvoetend te voorschijn kwam, (zo rond half elf, de zon komt deze tijd van het jaar al vrij laat op) was Roger (de buurman, rijmt op arrivé) gearriveerd, met trekker en al. Niet zo maar een trekkertje, maar een trékker!
Ter vergelijking onze eigen son of blauwe buffel ernaast. Hier ga je geen ruzie mee maken.

We zouden vandaag wat dood hout uit onze tuin in mootjes gaan hakken. Hier en daar lag een omgewaaide boom, de ene lag er al jaren, de andere vrij recent. En aangezien Roger nogal handig is met de kettingzaag had hij aangeboden om te komen helpen. En dat gaat gepaard met groot materieel en gepast geweld.


Hele bomen werden aangepakt met de kettingzaag. En omdat een boomstam, zelfs een stukje ervan, niet in de kachel past, moest er gekloofd worden.

En dus haal je gewoon nog een trekker. Ook weer niet de kleinste. Deze keer met een hydraulische kloofmachine achterop. Het moet gezegd, een kind kan de was doen. Blok eronder, hoe dik dan ook, de hendel indrukken en de beitel zakt door het hout als een mes door de boter. Machtig mooi, zestig ton drukkracht, maar Finger weg, anders ben je ze kwijt. 

En zo is er, rug aan rug, een paar uur stug doorgewerkt.

Het resultaat: 2 kuub droog-ish hout, 2 kuub nat-tish hout en 11 schijven die als krukje of nachttafeltje dienst gaan doen. 

Aan het eind van de dag nog even een vreugdevuur ontstoken van de restanten en wat rondslingerende pallets.

Lunch was er vandaag bij ingeschoten, tenzij je koffie met koek lunch zou willen noemen. Rond zessen begonnen onze magen te protesteren. En als je daar dan totaal nog niet over hebt nagedacht, wordt het improviseren.
Als cowboys op de prairie Hamburgers gebraden en aardappels in de sintels gepoft.

Buiten zitten smullen, in de zon, met wijntje erbij. Medio oktober, ja. Al met al niet verkeerd voor een woensdag. 

2 opmerkingen:

Aad zei

Gelukkig heeft de buurman nog genoeg diesel om de dorstige keel van zijn trekker te laven?
En als ik dan dat BBQ-tafereel zie denk ik: d'essence of pas d'essence, plein of vide, in Frankrijk is het beter. Hier hebben we dag aan dag wolkbreuken, kou en wind hebben gezegevierd ... bah.

Geniet van jullie résidence!

H.gr., Aad

Philippe LeS. zei

Kraaiend van plezier vermaakte de kleine zich met zijn kleine blauwe buffeltje. Maar wat was dát? Wie kwam daar nu aangereden op zijn Grande Buffle? Het leek warempel buurman wel! Nou jongens, het wás ook buurman, en hij had er zin in! Pompom piedom delapatriehieje, harobroeva en pas op je doigts, en klaar is Kees! En dat leert ons maar weer, jongens, een goede buurman is beter dan een verre vriend. Nog een glaasje buurman? Welnu, dat sla ik niet af!

Philippe Lesiffleur,
Trouvaille s/mer