donderdag 9 december 2010

Duiken op eigen risico

Zo, er valt sinds vandaag niet meer te zwemmen. Niet dat we dat nog deden, veel te koud, maar technisch gezien had het nog gekund.

Het bad is leeggepompt. Er staat nog een laagje van tien centimeter water in. Duiken is niet meer aan te bevelen, tenzij je ernstig masochistische neigingen hebt, wat natuurlijk kan. Les Fontanelles is niet aansprakelijk voor enige schade die hierdoor opgelopen wordt, het zij gezegd.

Het terras is het eerste wat afgebroken wordt.

Je denkt, doen we even, maar dat valt vies tegen. Het gros van de schroeven is dusdanig verroest dat ze niet meer los te draaien zijn. Ik, met mijn aangeboren hamstergedrag, dus kan er niks aan doen, wou de planken bewaren, om er ik weet niet wat van te maken, ooit, je weet maar nooit. Maar veel hele planken komen er niet vanaf op deze manier. De planken zelf zijn hardhout, het frame met de balken eronder is waaibomenhout, dat was al lelijk aan het wegrotten. Maar goed dat we die troep weghalen.

15 opmerkingen:

Kees zei

Ik ruik een mooie klus Rein!

Nicolaas, bisschop van Myra zei

Beste Kees,

Indien gewenst kan ik nog wel wat allochtone medewerkers ter beschikking stellen die tot werkwilligheid aan te manen zijn?

Hun werk in de lage landen zit er toch voorlopig weer op, en zolang ze niet weer het dak op hoeven, zullen ze na een aansporing door mij best wat hulp willen verlenen.

Slechts ben ik nog op zoek naar een hulp-coordinator die ter plaatse de aanwijzingen wil verzorgen. Heeft u belangstelling?

Met vriendelijke groet,

Nicolaas, bisschop van Myra (de enige echte)

Le chat dit "Mascotte" zei

Attentie, attentie! Mag ik dit maal in het bijzonder uw aller aandacht!

Hier volgt een oproep van Juliette Géraldine Josephine, baronesse de la Marotte a Plomb dit "Mascotte":

Volksgenoten, katten aller landen waaronder mijn gewaardeerde nichtjes, neef en overige familieleden veraf en dichtbij, verenigt u!

Het wordt hoog tijd voor actie om de veiligheid van mijn beide allerdierbaarste nichtjes Hiephoi en Miaumauw onder de aandacht te brengen, zij verkeren in gevaar.

Naast de door hen diverse malen waargenomen geestverschijningen, naast de mysterieuze verdwijningen van een van hun personeelsleden en zo kort na de schrik van een oude man-te-paard op het dak plus de dreigende aanleg van een "piscine" - het kost me moeite dat abjecte woord in de mond te nemen maar het moet - na al deze gevaren en dreigingen meldt zich nu weer geheel ongevraagd:

Nicolaas van Myra, de enige echte hoofdopzichter van alle hulpsinterklazen ter wereld en omstreken, met het aanbod om zijn angstaanjagende personeel richting Fontanelles te dwingen tot slavenarbeid teneinde de aanleg en opleuking van dat "piscine" te bespoedigen en af te maken.

Begrijpt u dan niet dat onze geliefde nichtjes, zelfs al zijn ze niet eens van adel, toch te veel te verduren krijgen om nog langer staande te lijven onder de druk van deze bestaans-ondermijnende ontwikkelingen?

Onder ons in vertrouwen gezegd en gezwegen: ze hebben zelfs overwogen om hun personeel te ontslaan!

Uiteraard heb ik dat laatste nog uit hun koppen weten te praten:

per slot is de bisschop en zijn hulpconvooi niet (of in elk geval nog niet) uitgenodigd door hun personeel ter plaatse,

en de ontwikkelingen rond de 'piscine' zullen wel te maken hebben met de ongebreidelde geldzucht en bijbehorende louche verkooppraktijk waarmee de onbetrouwbare Piscinier Tarnais zijn prulwaren aan de man brengt,

maar dit alles neemt niet weg dat de bedreigingen rond mijn geliefde nichtjes toe nemen, en daarom verzoeken wij alle katten en poezen die ook maar enigszins in de gelegenheid zijn naar Marnaves te komen dit ook daadwerkelijk te doen, en wel in de nacht van zaterdag op zondag, tegen 02.00 onder het slaapkamerraam van het personeel van Hiephoi en Miaumauw.

Elke poging om op toon te zingen wordt ten sterkste ontraden. Gejankt moet er worden, hartstochtelijk en oortergend vals gejankt. En daaraan de belofte gekoppeld dat dit wel zeker maar niet eerder zal overgaan in harmonieus kattengeklank dan wanneer:

(1) de bisschop zijn hulpklazen en zijn overige werkvolk verbiedt aan het werk te gaan, en

(2) dat het besluit tot aanleg van een zwembad definitief wordt geblokkeerd.

Ik, Juliette Géraldine Josephine, baronesse de la Marotte a Plomb dit "Mascotte", heb gezegd.

The Aristocats zei

Goed zo Juliette, ga zo door! Je bent ons allerliefste nichtje, drie applausjes voor de baronesse dit "Mascotte", en we zullen zeker meejanken!

Groet van Hiephoi en Miaumauw!

le Maître Piscinier Tarnais zei

Allo allo beste katten! Jullie kennen mij, goedlachts, welwillend, niet haatdragend, altijd in voor een geintje, een wijntje en een stokkie brood met patureintje.

Maar die assistente van de plaatselijke vee-arts moet nu wel op gaan passen met haar opruiende taal!

(Ja, u wist dat misschien niet, mar ze woont niet op Les Fontanelles, Mascotte is gewoon een allemansvriendje bij de dierendokter).

Mascotte heeft dus niets te zoeken op Les Fontanelles en zij bemoeit zich nota bene met mijn zo mogelijk eerlijk te verdienen stokbrood.

Ze beschuldigt me van ongebreidelde geldzucht. Maar zoals iedereen weet geven katten geen geld uit, dus het doet háár toch geen kwaad als ik probeer een extra likje paturein op mijn batonnetje te verdienen? Trouwens, de mensen beslissen zelf o ze betalen of niet, en anders neem ik gewoon het zwembad weer mee terug. Water d'r uit, bad oprollen en wegwezen!

Ze beschuldigt me van louche verkooppraktijken, maar ik weet niet wat ze daar mee probeert te zeggen. Het hele probleem met wat ik de mensen verkoop is dat zij de moeite niet nemen om de kleine lettertjes te lezen, maar dat is toch niet míjn probleem? Ik ga niet elke klant een leesbril kado geven om ze er op te wijzen dat de prijs op de factuur alleen de eerste watervulling betreft, en dat de eventueel te plaatsen vloer en wanden tegen meerprijs apart op de factuur vermeld zullen worden. Doe ik dat niet dan heb ik alleen een al dan niet belegd batonnetje, maar in elk geval zonder slokkie wijn d'r bij.


En vervolgens noemt ze mij - het is werkelijk onbeleefd - iemand die prulwaren aan de man brengt.

Nou, gelooft u mij, met alle encyclopedieen bij elkaar kan ik niet ontdekken op welke manier een zwembad een prul zou zijn. Of weet u een bak waar het zwembad in past? De zgn. prulle(n)bak. Haha!

Het gaat mij gelukkig te ver om Mascotte zelf een prul te noemen, daar ben ik veel te vredelievend en goedig voor, maar ik heb wel met de gedachte gespeeld, en twijfelde daarbij tussen:

- truttig zeurend oud wijf
- prulkat
- mauwende zeiksnor en
- homp onbezonnen kattevlees

Maar ik ben en blijf een allemansvriend, en houd het er dus maar op dat la Mascotte misschien nog even moet nadenken of ze die rare oproep misschien maar niet beter terug kan draaien.

Vriendelijk en verkooplustig als altijd, de groeten van le Maître Piscinier Tarnais, specialist in alle vorm van watervermaak

Nicolaas, bisschop van Myra zei

Met gepaste aandacht en stijgende afschuw heeft de heilige Nicolaas kennis genomen van de ongepaste oproep van de baronesse la Mascotte.

Na rijp beraad heeft het ons goed gedacht weliswaar nog niet over te gaan tot het overplaatsen van la Mascotte naar Madrid, maar al wel een aantekening van dit overwogen voornemen aan het grote boek toe te vertrouwen. Wij manen en vermanen la Mascotte om zich vooral in acht te nemen en in het verdere gepaste eerbied te betonen aan ons, Bisschop van Myra en beschermheilige van Amsterdam.

Was getekend,
De altijd goeddoende Sint Nicolaas

Santa Claus zei

Zeg Klaas, moet jij niet gewoon gaan slapen tot het volgende najaar. Zet die Schimmelknol van je op stal, geef die knechten van je hun welverdiende vakantie en laat dit akkefietje maar aan mij over.
De enige werkelijk echte Kerstman.

Neef Felix zei

Out of Office message.
I am out currently of the office due to a business trip to France / je suis en mission en France.
Neef Felix (Chef de la tas d'ordures - premiere classe)

de heer des huizes zei

Kees, Rein en andere houtwormen die een terras 2.0 in luxe hardhout wel zien zitten: Tant pis, de volgende wordt van gewapend beton.

Kees zei

Hé wat jammer nou. Zo'n prachtig landelijke omgeving, monumentale boederij, (semi) wilde dieren in de omgeving, strak blauwe luchten, Franse zomer temperaturen, koel zwemwater in een prachtig nieuw zwembad (aangelegd door Maître Piscinier Tarnais, specialist in alle vorm van watervermaak) en dan een GEWAPEND BETONNEN terras erbij/omheen? Kan er nog bezwaar aangetekend worden tegen die bouwvergunning? Of moeten wij ons scharen aan de zijde van demonstranten tegen het zwembad?
Enfin, de houtwormen kunnen ook kruiwagens beton rijden en storten, trillen afvlakken (en dan stiekum toch van een houstructuurtje vorzien).

waarna The Aristocats in het bijzonder tegen mijnheer Kees zei

Hiephoi en Miaumauw!

Aha, meneer Kees is de man die wij zoenen ... eh ... zoeken. Excusez le typo!

Hij verlangt zich te scharen achter de demonstranten tegen het zwembad.

U kent ongetwijfeld de in Nederland bekende goedheiligman, hij zal u als kind normbesef hebben bijgebracht, u weet wat goed is en wat kwaad, wie goed doet en wie stout is, welke gepaste maatregelen ter beschikking staan in het bevorderen van het een en het bestrijden van het ander.

Daarom, meneer Kees, gebruikt u alstublieft koek en gard om de bewoners van Les Fontanelles op het rechte spoor te brengen, sluit u aan bij onze protestbeweging en uw roem zal stijgen, hoger dan met dak en paard bereikbaar zal zijn.

Geachte meneer Kees, mobiliseer uw talrijke personeel (wij hebben van ons nichtje Mascotte vernomen dat u en uw personeel geheel voor katten niet angstaanjagend hoeven te zijn), en maan uw medewerkers om een dreigende houding voor te spiegelen en zo nodig ten uitvoer te brengen tegenover ons personeel teneinde de plaatsing van elke vorm van watervermaak in het algemeen, en op/rond Les Fontanelles in het bijzonder, te bestrijden!

Wat zullen wij u dankbaar zijn, wat zullen wij u hartelijk verwelkomen op ons landgoed dat voor het overige zo uitstekend wordt verzorgd door ons zo gewaardeerde personeel!

Met allerhartelijkste kopjes van Miaumauw en Hiephoi!

Le chat dit "Mascotte" zei

Help ... wah ... wah ... o, wat is dat?

O, gelukkig ... hè zeg, dat was akelig en eng. Sorry, tot u spreekt Mascotte. Ik hoop dat u even geen aandacht aan mij schonk.

Maar nu u dat toch wel doet: sorry voor de rare aanhef. Ja, ik had een angstige droom.

Ik droomde dat de betonstortboer aan het werk was op Les Fontanelles.

Mijn geliefde nichtjes waren net aan het ronddartelen op de plaats waar zij zo graag rakkeren en ravotten, daar waar eens een vlonder in de weg lag.

Net voor zij na een prachtige sprong op de grond belandden werden zij gegrepen door een grote flatsj verse beton, en met hun pootjes zaten zij terstond klem.

Echt klem, vastgeplakt, en de betonstortboer zag het niet.

Geen redden was er meer aan, langzaam kwam de beton omhoog, doodsangsten werden uitgestaan!

Aangezien ik machteloos aan de boom genageld hing was ingrijpen onmogelijk en de betonboer hoorde het gezamenlijk schreeuwen van mijn nichtjes en mij niet.

Toen het beton bij mijn nichtjes tot aan de kin steeg deed ik de ogen dicht, ik wilde het niet zien gebeuren. Tot ik van zenuwen alsnog van de boom ontnagelde en met een grote bons in de mand viel.

Gelukkig ... het was maar een droom. Maar wel een angstaanjagende droom!

Hopelijk wil het gewaardeerde personeel van onze nichtjes nog eens nadenken voordat zij een waterpartij-met-betonnen-iets aanleggen. Alstublieft?

Met groeten van Mascotte, baronesse de la Marotte

The Aristocats zei

O help,

lieve Mascotte, wat akelig dat jij vrijwel tegelijk met ons een angstaanjagende droom moest hebben al was de droom wel verschillend maar toch met heel veel overeenkomsten, want wij waren juist aan het klimmen en klauteren en hingen in de takken boven het gazon, en toen wij van schrik bij het zien van een plots onder ons tevoorschijn getoverd zwembad uit de boom werden ontnageld vielen wij in ... help ... neeeee ... het is traumatisch ... wij vielen in het zwembad en toen werden wij nat. NAT, hoort u dat? Het is verschrikkelijk, het is afschrikwekkend, het is afschuwelijk! En we vielen nog een stukje uit elkaar, konden dus elkaar ook niet helpen, we konden niet boven drijven maar werden met vreselijke kracht naar beneden getrokken tot we op de bodem van het zwembad bonsden. Toen ontwaakten we, het was gelukkig maar een droom. Maar o, wat vreselijk, wat angstaanjagend, wat gruwelijk!

H&M

Nicolaas, bisschop van Myra zei

Waarde katten,

Jullie dromen zijn huiveringwekkend. Of je nu door het beton of het water gebeten wordt, het is beide even akelig. Toch wil ik jullie waarschuwen. Los van het kruisje dat in mijn boek nog onlangs werd toegevoegd aan de naam van La Mascotte moet ik jullie toch wijzen op wat jullie doen.

Jullie zijn bezig met ongeoorloofd verzet tegen een wettig besluit. De burgervader van Marnaves heeft, gemachtigd door de franse Wet, zijn goedkeuring gehecht aan een waterpartij. Daarmee is de aanleg van het zwembad wettig.

Elke vorm van verzet tegen dat zwembad is dus niet alleen zinloos, het is ook onwettig, of "contre la loi" zoals hier de gangbare uitdrukking luidt. Mogelijk heeft de plaatselijke wetshandhaver weinig oog voor jullie verzet, maar weet wel dat de Sint er vanaf weet! Hij ziet! Hij hoort! Hij onthoudt!

Gelukkig voor jullie duurt het nog bijna een jaar voordat ik weer langs kom, er is dus tijd om jullie te beteren, maar anders weet Piet-met-de-gard jullie te vinden (in Nederland is hij wel nauwelijks meer gezien, maar in la douce France is hij zeer gevreesd, reden waarom de bevolking van dat France, en vooral de kinderen daar, zo ontzettend braaf zijn!)

Dag katten, ik wens jullie het allerbeste toe in het beteren van jullie leven. En ik weet zeker, wanneer jullie je verzet staken en je verzoent met wat komen gaat, dat die nare angstdromen wel zullen verdwijnen, ze zijn gewoon een vrucht van jullie nu nog slechte geweten!

Was getekend,
de altijd goedbedoelende Sint Nicolaas

le Maître Piscinier Tarnais zei

Dank u Sinterklaasje