woensdag 29 december 2010

Fair use

Nu we de elektra in de gite eigenlijk gereed hebben zijn we eens gaan nadenken. Wat is er zoal elektrisch: de verlichting, de TV, de kookplaat en de verwarming. En wat die verwarming betreft, dat kan behoorlijk oplopen. Even een klein rekensommetje: twee radiatoren van 2000 watt, twee van 1500 watt en één van 750 watt. Dat komt samen op 7750 watt. Als je dat allemaal op de hoogste stand zet én daarbij de ramen open laat staan, dan kom je met een elektraprijs van elf cent per kilowattuur op 85 cent per uur. Dat keer 24 uur is 20 euro per dag of 140 euro per week. Dat zijn een boel centjes, 14 duizend om precies te zijn.

Je kan natuurlijk de huurprijs van de gite verhogen, zodat je er van uitgaat dat iedereen alle kachels op vol zet, maar dat is weer niet fair voor diegenen die milieu- en portemonneebewust met energie omgaan. We hebben een andere oplossing.

We hebben een verbruiksmeter geïnstalleerd. Het idee is dat je tot een "normaal" verbruik niks extra kwijt bent, maar verwarm je graag de buitenlucht, dan gaat de kassa rinkelen. Een soort fair use policy dus.

Hoe komen we erachter wat fair use is? Simpel, we gaan er in het voorjaar zelf een weekje wonen.

3 opmerkingen:

Used Fairy zei

En je kunt natuurlijk ook nog de modale testlogé's inschakelen...

Le Maïtre Piscinier Tarnais, gespecialiseerd in afdekzeiltjes zei

Kijk eens aan, beste vrienden, wat heb ik een geweldig nieuws voor jullie.

Is het een tekortkoming van mij? Het zij zo, maar jullie zijn energiebewust, jullie letten op de kilowatjes en de calorietjes, en dat is heel goed, het milieu wil ook wat!

En eerlijk is eerlijk, een zwembad op temperatuur houden kun je het beste door de zon laten doen, dat is beter dan met elektra. Dat betekent alleen wel dat er tijdens de nachtelijke uren meer calorietjes jullie zwembad uitwaaien dan er in vallen, en dat is dan weer zonde natuurlijk.

Dus voor jullie nog aan te leggen zwembad kan ik voor de nachtelijke uren ook een afdekzeiltje leveren, en daar heb ik een werkelijk alleraardigst assortiment van.

Het goedkoopste zeiltje hoort al bij de basisuitvoering van hetr zwembad, dus dat krijg je sowieso, maar ik kan me ook voorstellen dat je iets representatiefs wilt, iets dat indruk maakt, iets dat allure uitstraalt, iets dat gasten het gevoel geeft "waauw, dat we dit mogen meemaken!"

Dan kun je denken aan een dekzeil met een kleurig Picasso plaatje (artistiek publiek, €8.000 royalty fee waarvan ik bijna de helft moet afdragen), of een zeil met disco-glittertjes (jong publiek, €3.000) of een zeil met geslepen steentjes (jet-set publiek, €12.000).

Uiteraard kun je ook elke avond besluiten om afhankelijk van het aanwezige publiek een ander zeil te gebruiken, de drie zeiltjes samen komen dan niet op 23.000 maar op slechts 20.000 eurootjes. Leuk prijsje toch?

Met de groeten van Le Maïtre Piscinier Tarnais

PS: de prijzen gelden per vierkante meter

H. Arry zei

Zie je wel, ik zei het al eerder; die Maître is vast een Hagenees. Pas op voor die man. Groeten, H. Arry (eveneens afkomstig uit die mooie stad achter de duinen)