woensdag 21 september 2011

Vendange

Het is weer de tijd van de vendange, de druiven worden dus weer geplukt.

Vroeger gebeurde dat nog met mannen en vrouwen met strohoedjes op hun hoofd en een grote mand op hun rug. Tegenwoordig komen er megamachines aan te pas die meerdere hectare in een mum van tijd knippen en scheren. Zo ziet het er ook uit als ze klaar zijn, keurig kort geschoren wijnstokken, alsof er een architect aan te pas is gekomen met een lineaal en een touwtje. Gemilimeterd, het Amerikaanse leger kan er een voorbeeld aan nemen.

Maar gelukkig zie je die mannen en vrouwen met strohoedjes nog hier en daar, de bio-telers doen hun best om onbespoten eerlijke wijn te maken. Hoe lang ze het nog vol houden? Geen idee. Wijn levert een paar dubbeltjes per liter op, daar valt niet tegen op te plukken, al doe je het uit pure liefde voor het vak.

3 opmerkingen:

Roelien zei

Een paar dubbeltjes per liter???

Kees zei

Tja Roelien, dat dacht ik dus ook.
Is dat wel inclusief zweetvoeten Marleen?

De Heer des Huizes zei

Vin de table, inkoop voor de horeca = 65 cent de liter. Vaatjes van 25 liter. Daar zit dus al een marge voor boer, tussenhandel en transport op.