maandag 2 april 2012

Eugène et Alphonse



Ik heb jullie al eerder verteld over de oude bomen die voor ons huis staan, de twee bomen geplant ter ere van de twee zonen die naar de oorlog vertrokken in 1914. Welnu, ik heb nieuws.

Vandaag stonden er drie mensen voor de deur, het bleken familieleden van de vorige Franse eigenaren van Les Fontanelles. Sterker nog, de man was hier zelfs geboren, op het plekje waar straks onze nieuwe woonkamer komt. Zoiets is voor een man van 80 best een emotioneel moment. Hij was hier samen met zijn vrouw en dochter. Ze zijn lang geleden geëmigreerd naar Canada, waar ze nu nog steeds wonen.

Iemand die hier is opgegroeid kent de historie van het huis wat beter en dus zijn wij ook weer wat slimmer geworden vandaag. Zo staat er op het terrein een hele oude perenboom van een bijzonder ras. Hij bleek verscholen te zitten tussen andere bomen en heeft zelfs nog bloesem, al moet ik zeggen dat er niet echt veel van over is. Het overgrote deel is afgestorven, maar ik ga zeker in de gaten houden of er fruit op komt dit jaar.

We weten nu ook exact waar die ene truffel is gevonden. Namelijk daar waar nu een enorme stenen drempel ligt en waar we een betonnen terras gaan maken. Da's pech hebben, maar we laten een truffeltje ook weer niet onze plannen in de war schoppen.

En we zijn ook de namen te weten gekomen van de twee zonen die naar de oorlog zijn vertrokken, Eugène en Alphonse. Alphonse is trouwens wel degelijk teruggekeerd, Eugène had minder geluk. Overigens zijn die bomen al in 1912 geplant en niet zoals we in eerste instantie dachten aan het begin van de oorlog. Dat maakt ze dit jaar precies 100 jaar oud. Reden genoeg voor wat extra TLC.

Geen opmerkingen: