vrijdag 27 april 2012

Hôtel des impôts

Het is bijna mei, de maand waarin de zon volop schijnt, het warm is, alles groeit en bloeit, het zwembad operationeel is en de eerste gasten komen.


Maar het is ook de maand van de belastingaangifte, niet onze favoriete bezigheid maar het moet gebeuren. En voor het eerst moeten we inkomsten van de gite opgeven. De hele avond zitten zoeken op internet hoe zoiets moet, in welk vakje moet je wat invullen, nog niet zo simpel allemaal. Zijn we nu wel of niet een entreprise, ik dacht van niet, maar we vallen wel onder hetzelfde regime, of toch niet?

En hoe zit het met aftrekposten? Die zijn er ook, maar welk percentage mag je toepassen. Tot voor kort was 71% van de inkomsten onbelast, tegenwoordig moet je daarvoor een giteclassificatie hebben. Die hebben we nog niet, dus het deel wat onbelast is wordt 50%. Het vreemde is alleen dat de rekenmodule van de fiscus uitsluitend de 71% hanteert. Vraag is wat onze belastinginspecteur gaat hanteren.

Hoe dan ook, het wordt weer een heel gepuzzel om het allemaal ingevuld te krijgen. Ik denk dat we maar weer alles moeten verzamelen en het hôtel des impôts binnenkort vereren met ons bezoek.

Geen opmerkingen: