maandag 8 november 2010

Natte doos

In tegenstelling tot in Nederland en België, wordt het huisvuil hier niet bij je huis opgehaald, maar moet je je afval zelf naar een container brengen. Je ziet ze overal staan langs de weg, ze ontsieren het landschap. Meestal heb je twee bakken, ééntje met een groen deksel en ééntje met een geel deksel. In de gele gaat plastic, karton en papier. In de groene gaat overig afval, maar geen glas. En toch zie je maar heel weinig glasbakken. De Fransen zijn wijndrinkers bij uitstek, die hebben het uitgevonden, dus hoe zit dat dan.

Daar zijn we achter. Je koopt hier eigenlijk alleen maar een fles wijn als je die als kadootje wilt geven. Voor het dagelijkse thuisdrinken heeft men de natte doos uitgevonden. In tegenstelling tot onze thuislanden zit daar niet alleen maar goedkope troep in, deze wijnen zijn best lekker.

En verder heeft de doos alleen maar voordelen:
  • Je hebt nooit "kurk"
  • Je hebt geen kurk
  • Je hebt nooit het idee dat je veel gedronken hebt, hooguit pas een dag later
  • Je gooit de lege doos gewoon in de gele container
  • Je staat niet gegeneerd bij de glasbak je flessen te deponeren onder het roepen van "we hadden een feestje"

Het enige is, als de doos bijna op is, blijkt er nog een hoop edel vocht in te zitten. Daar hebben we het volgende op gevonden: je knipt de doos open en haalt de zak er uit.

Wat er dan tevoorschijn komt doet je meteen aan een ziekenhuis denken...

Ook wel jammer is dat we gek zijn op droge champagne, die heb je niet als droge doos.

1 opmerking:

Salmi Akriksen zei

Op natte en droge moesson wil ik eventueel nog wel reageren, maar op natte doos, droge doos, ziekenhuis, infuus... Beter van niet. Tenslotte ben ik niet zonder reden aan mijn schreef geholpen. Niet voor niets ben ik veroordeeld tot sledehond en wakvissen, niet voor niets verblijf ik in een verkoelende omgeving, ver van de zwoele verlokkingen van het mondaine Helsinki. Tot een andere keer dus maar! Bij jullie alles wel goed, zo te zien?

Salmi Akriksen,
Kauhajoki, Suomi