maandag 15 november 2010

Onthuppelingsheffing

Vandaag de tresorerie bezocht, er moest taxe d'habitation betaald worden. Niks vreemd aan, elk jaar krijg je dat in de bus. Vergelijkbaar met de Nederlandse onroerend goed belasting. Je hebt twee soorten: taxe d'habitation (bewonersdeel) en taxe foncière (eigenaarsdeel).

Maar in juni ging dat al mis. We kregen een door TNT post doorgestuurde brief met de aankondiging van de taxe foncière. Meteen daarop via email de impots (belastingen) op de hoogste gesteld dat we het adres in Nederland niet meer hadden en dat we nu permanent in Frankrijk wonen. Na één dag kregen we al antwoord, het adres was aangepast, alles zou goed komen, met de meeste hoogachting, etc etc.

Maar in oktober hadden we nog steeds geen aanslagbrief gehad. Mooi meegenomen zou je denken, maar als je niet vóór 15 oktober betaald hebt dan komt er een toeslag bovenop en daar hadden we geen zin in. Dus maar weer de impots gemaild, waar die brief bleef. O, klopt, was het antwoord, die is naar Nederland gestuurd. Ondanks dat we al vier maanden eerder een adreswijziging hadden doorgegeven die volgens de impots inderdaad correct in de "computer" staat. Juist, vreemd, maar goed, misschien waren de brieven toen al geprint of zo. Bij de taxe d'habitation in november zal het vast allemaal wel goed zijn.

Dat bleek iets te simpel gedacht.

Vandaag dus het hele verhaal opnieuw verteld bij de tresorerie, de "schatkist" van Frankrijk. Voordeel is dat we inmiddels iets beter Frans spreken, dus het uitleggen is wat makkelijker. We spreken de hoop uit dat het volgend jaar beter zal gaan, dat hoopte de klerk met ons. We zullen zien.

Nu nog even die pot met goud zien te vinden. Ook al zit je hier op het platteland, het zijn wel randstedelijke bedragen.


3 opmerkingen:

Tim Zaliger zei

Je mag het natuurlijk eigenlijk niet zeggen, maar het zijn wel weer die grachtengordelambtenaren met hun linkse hobby´s en hun randstedelijke tarieven, die de potten met goud onder je neus vandaan organiseren. En de hardwerkende burger ondertussen maar buffelen om dit land boven water te houden! Ik ben geen fan, maar hij heeft hier toch echt wel een punt.

Tim

Uteregse Wout zei

Dames en heren, graag even allemaal beentjes maken, ja? Gewoon doorlopen, er valt hier niets te zien! Die pot met goud is gewoon even van een vrachtwagen gevallen. Doorlopen zeg ik u, anders laat ik uw antecenten even opvragen!

Uteregse Wout
brig. 1e cl.
Douane & Impôts

Sal & Mia Kriksen zei

ייתכן כמובן לא תעשה אומרים, אך הם יהיו שוב פקידי תעלות אלה עם hobby´s כנף שמאל שלהם ומחירים פרברים שלהם אשר סירים זהב תחת האף מתוך להתארגן. האזרח קשה לעבוד בינתיים אך buffelen למדינה זו לשמירת מעל המים! אני לא מאוורר, אבל יש לו נקודה.

Sally & Mia
Jeruzalem