vrijdag 19 oktober 2012

Kappen nou!



Al drie dagen lang waait het onafgebroken. Niet zomaar een windje waar je haar een beetje van in de war raakt, maar orkaankracht, het houdt maar niet op.

Bomen staan gevaarlijk te zwiepen, takken vallen naar beneden, alles wat los staat waait omver. De Autan doet weer zijn uiterste best om mens en dier gek te maken.

Maar zo erg als het nu is hebben we het hier nog niet eerder meegemaakt. Om de haverklap valt de stroom uit. We hadden eerst even het vermoeden dat het probleem ergens bij ons lag, dat er een kabelbreuk was of zoiets wat door de storm erger werd gemaakt, maar alle dorpen in de omgeving hebben er last van. Vorige nacht is wel honderd keer de stroom uit geweest. Het duurt een paar seconden en dan komt hij weer op. Niets aan doen dus. Alleen, we hebben wat electronica in huis die daar vreemd op gaat reageren en ons fijn de hele nacht wakker weet te houden.

Om te beginnen is er de telefoon. Als die uitgaat gaat die simpelweg uit, maar als die weer aangaat hoor je twee keer een piepje, als om te zeggen, ik ben er weer. Lief hoor, maar niet de hele nacht door. Uiteraard kan je dan beter je bed uit om de telefoons gewoon helemaal uit te zetten, maar ken je dat, dat doe je niet, geen zin in. Je doet alsof je het niet hoort, maar ondertussen.

Dan is er nog zoiets. In de badkamer die pal naast de slaapkamer zit hebben we een pomp om het warme water te laten circuleren zodat je niet twee volle emmers water moet laten weglopen vooraleer je kan douchen. Superhandig en goed voor het milieu. Het werkt met een knop en een tijdrelais. Nu blijkt dat, zodra de stroom aangezet wordt, dat relais geactiveerd wordt. Dus ja hoor, honderd keer de pomp aan voor een paar minuten.

En nu we toch in de badkamer zijn, daar zit ook een ventilator met vertraging. Ik ga het niet eens meer uitleggen, je begrijpt het zo ook wel.

Maar alles nog tot daar aan toe. Tot overmaat van ramp ging vanochtend om zever uur ook nog eens het inbraakalarm af. Ik kan je vertellen, op zo'n moment kruip je niet je bed uit, je springt er uit, je staat er naast voor je goed en wel beseft wat er gaande is.

Het is mooi geweest, we zijn er klaar mee, ophouden nu en weer normaal doen! JA?

1 opmerking:

Aad zei

Houtvuur, kolenfornuis en een waterpomp met een zwengel. Dat zijn eenwenlang beproefde middelen die geen last hebben van die modegrillen van de heren Volt en Ohm.

Het enige is dat wij, indien de bewoners van Les Fontanelles zich tot die middelen zouden beperken, verstoken zouden blijven van de gebeurtenissen in Marnaves e.o.

Hoe dan ook: sterkte! Meestal is een storm na 3 dagen uitgeraasd. In NL tenminste ...